Maar niet onvoorbereid

Ik ga vier maanden in België stagelopen op de Brusselse redactie van De Tijd. Ontzettend spannend en interessant! Maar… ik weet vrij weinig van onze onderburen. Wie is de premier? Hoe werkt het recht daar? Hoe is het land politiek verdeeld? Welke partijen hebben ze daar? Ik heb geen idee.

En dat is als journalist wel handig om te weten. Als ik journalistiek bedrijf op een Nederlandse redactie weet ik de namen en rugnummers snel te vinden van personen waarvan ik weet dat zij meer weten over mijn onderwerp. Ik weet bij welke bonden bedrijven zijn aangesloten. Ik weet hoe ons politieke systeem in elkaar zit. Ik weet welke termen je gebruikt voor bijvoorbeeld rechters of griffiers. Ik weet wat de PvdA is en waarvoor ze staan.

Dat is allemaal basiskennis die ik niet heb over België. Daarom blog ik vanaf september tot februari twee wekelijks over mijn research naar het land. Daarnaast probeer ik een woordje Frans te leren, want Brussel zit precies op dat deel van België waar ze zowel Vlaams als Frans spreken. En Frans kan nog wel eens van pas komen bij journalistieke research.

Ik zal verschillende onderwerpen researchen en mijn bevindingen delen als blog, hier op mijn website. De eerste blog zal vrijdag 3 september verschijnen. In de oneven weken publiceer ik vanaf dan op vrijdag een nieuwe blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *