Ik loop stage op de redactie van De Tijd in Brussel. In mijn blogs deel nieuwe inzichten, opvallende zaken uit België en mijn ervaringen.

Ik woon inmiddels al twee weken in de hoofdstad en ik voel me al aardig thuis. Ik heb mijn blog over België nogal verslonsd, maar ik merk dat ik België door er te wonen al veel beter heb leren kennen. Vandaag wil ik het hebben over het verschil in sociaal-maatschappelijke problemen tussen Nederland en België.

In Nederland klagen we wat af over de politiek, de huizenmarkt, inflatie, studieschuld en ga zo maar door. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik daar niet aan meedoe. Tachtig procent van de gesprekken met mij gaan over de maatschappij en haar problemen. Lekker discussiëren alsof ik hier iets te zeggen heb. Als journalist heb ik er in elk geval wat over te schrijven.

Maar in België blijken heel andere problemen aan de orde van de dag te zijn. Zo is de huizenmarkt totaal anders. Mijn stagebegeleider vertelde over zogenaamde ‘lintdorpen’. Dat zijn dorpen waar alle huizen naast elkaar staan, soms kilometerslang. Er is geen stadskern en dus ook geen supermarkt, bakker, kapper, werk of wat dan ook. Alleen maar huizen, midden op het platteland. Belgen willen blijkbaar naast elkaar wonen. Als de bewoners van zo’n lintdorp iets willen doen of iets nodig hebben moeten ze dus helemaal naar de stad met de ‘wagen’, zoals ze daar de auto noemen. Dat zorgt voor enorme files.

Een ander verschil: de zorg. In Nederland is er vaak kritiek op de zorg. Het zou verhard zijn omdat het beleid het dwingt op een bedrijfsmatige manier te werken. Heb je psychologisch hulp nodig? Eerst een diagnose voor je vier, acht, twaalf of zestien sessies mag plannen. En heb je te veel diagnoses? Dan ben je te complex en krijg je soms helemaal geen zorg meer.

In België lopen de zorgkosten op omdat iedereen voor elk wissewasje naar de dokter schijnt te gaan. Ook een second opinion is gebruikelijk, het wordt toch wel vergoed. Een Nederlands model waarbij de cliënt niet zomaar zorg krijgt lijkt voor ons Nederlanders wellicht niet bewonderingswaardig, maar zou de Belgen waarschijnlijk wel goed doen.

Ik vind het belangrijk om de problemen in België te zien, omdat het iets zegt over hoe mensen naar het land kijken. Daarnaast is het goed voor mij om te beseffen dat onze Nederlandse problemen ook maar relatief zijn. Een waardevol inzicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *