Fluitend loop ik door het VPRO gebouw, begroet de baliemedewerkers en hang mijn van de decemberregen druipende jas aan de kapstok. Ik start de computer op en ga aan het werk. Stage lopen wordt steeds meer routine en ik vind het heerlijk. Tuurlijk is het harde werken en het lange reizen met de vele vertraging niet altijd leuk. Maar over het algemeen zit ik hier prima.

Deze week ben ik voor het eerst begonnen met het uitzoeken van een eigen onderwerp. De interesse is er niet zomaar, het staat dicht bij me. Net als veel andere Argos onderwerpen, is het geen gemakkelijk thema. Om een voorbeeld te geven, afgelopen uitzending ging over kinderporno.

Ik merk dat ik het lastig vind om afstand tot het onderwerp te bewaren. Sommige informatie die ik research komt hard binnen en dat is niet fijn. Desondanks ben ik wel erg blij dat ik mijn eigen onderwerpen mag en kan researchen. Dinsdag breng ik het onderwerp in de vergadering.

Voorgesprek
Naast mijn eigen onderwerp ben ik ook bezig geweest met het voorgesprek voor de serie Luizen in de pels waarin we journalisten uit het vak interviewen. De voorbereiding ging goed en ik krijg het gevoel alsof ik volwaardig meedraai in het proces van voorbereiden.

Ik mag ook helpen met researchen voor de tweede aflevering in de serie. Ik denk dat dat erg nuttig is, omdat ik zo kan zien wat ik heb geleerd van de eerste keer. Researchen voor Luizen in de pels gebeurt namelijk op een gestructureerde manier.

Datajournalistiek
Iets dat veel terug komt op de redactie, is het gebruik van datajournalistiek. Op school heb ik hier weinig over geleerd. Daarom ben ik begonnen met mezelf via gratis, online cursussen kennis bij te brengen over deze vorm van journalistiek. Het is namelijk heel handig om data juist te kunnen interpreteren en om te vormen tot een journalistieke productie!

Via collega’s die ervaring hebben met datajournalistiek krijg ik ook een hoop kennis mee. Het zou best eens kunnen dat ik me hier op wil focussen binnen de journalistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *