Met een mengeling van zenuwen, ongemak en ironie sta ik in de rij bij de bar voor een tweede drankje. De VPRO-nieuwjaarsborrel is in volle gang en ik heb geen idee wat er van mij verwacht wordt. Sluit ik zomaar aan bij een gesprek? Of zoek ik collega’s op? Ik kijk de zaal in en zie daar Arjen Lubach. Een hoogtepuntje, in een verder ongemakkelijke situatie.

Gevoelsmatig werd de week ruw onderbroken door de terugkomdag. Van Cyrine de Argos redactiestagiair was ik weer gewoon Cyrine de journalistiek student. Toch was het leuk om medestudenten te spreken en ervaringen uit te wisselen. Naast de gezelligheid was er ook sprake van colleges. De minorkeuze, ethiek op de redactie en het stageverslag passeerden de revue.

Orde en chaos
Door de onderbreking voelde de rest van de week ook chaotisch. Ik sliep te laat en probeerde de gemiste uren ’s ochtends te compenseren door niet thuis maar in de trein te ontbijten, waardoor een andere belangrijke factor voor welzijn ook in geding kwam: eten. Maar vanaf volgende week heb ik mezelf, mijn gewoontes en slaapritme weer op de rit.

Momenteel heb ik het rustig, maar volgende week krijg ik weer de gelegenheid aan te sluiten bij projecten voor uitzendingen. Als ik iets om handen heb voel ik me productiever.

Echt ‘Argos’
Wel ben ik deze week bezig geweest met eigen onderwerpen uit te zoeken. Op zocht ik naar mogelijke thema’s en als ik iets had gevonden zocht ik er meer informatie over op. Soms bleek al heel snel dat het geen Argos-onderwerp was, maar soms ben ik het gesprek aan gegaan met een collega. Wat is een Argos-onderwerp eigenlijk? En hoe vind je dat? Echt Argos is systeemfouten en grote misstanden aankaarten. Over zichzelf zeggen ze dat de onderwerpen voortkomen uit nieuws of iets dat nieuws had moeten zijn.

Dat klinkt en is erg tof, maar het is nog niet zo gemakkelijk iets te vinden. Sommige onderwerpen lenen zich niet voor onderzoeksjournalistiek, omdat ze te anekdotisch zijn. Het wordt dan eerder een portret van een eenmalig incident en kan op een ander platform een mooi product zijn, maar het is niet ‘Argos’.

Om te onderzoeken wat nu echt Argos is, ben ik gaan luisteren naar een eerdere uitzending en heb ik het draaiboek opgevraagd. Dit ben ik gaan analyseren. Hoe is de journalist te werk gegaan? Wat valt op? Op momenten waarop ik niet zo druk ben is deze vakreflectie erg nuttig en leuk. En als ik straks weer druk ben, kan ik de kennis goed gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *