De pagina’s strekken zich voor mij uit. Mijn goede voornemen om meer te lezen haal ik nu al met vlag en wimpel. Naast de boeken die ik in de trein lees om de tijd te doden (en natuurlijk om kennis op te doen), lees ik hier op de Argosredactie ook genoeg.

Zoals altijd, kan ik (nog) niet uitweiden over het onderwerp, maar dat het interessant wordt, is zeker! De pagina’s lezen is dus zeker geen straf. Naast de analyse die ik heb gelezen, bekeek ik ook oude uitzendingen en luisterde ik eerde gepubliceerde afleveringen van Argos over het onderwerp. Alles om maar grip te krijgen op waar het over gaat. Een leuk aspect van de journalistiek vind ik dat, je wordt een soort mini-expert van het onderwerp.

Takenlijstje
Tijdens een eerste vergadering voor deze uitzending kreeg ik een takenlijstje mee: maak een nieuwsoverzicht, zoek fragmenten van een journaaluitzending en ga mee met het bellen naar bronnen. Ik mag nog niet zelf bellen, maar ik denk actief mee over de vragen die we eventueel kunnen stellen aan de bron en wat we van die bron willen in de uitzending. Naast bronnen die we al geregeld hebben voor de uitzending, is het ook zaak dat we meer partijen spreken. De research naar hen is ook mijn taak.

Hoe voer ik de taken uit?
Voor het nieuwsoverzicht maakte ik gebruik van Lexis Nexis; overzichtelijk komen alle berichten over het onderwerp in beeld en deze voeg ik samen in een word-document. De fragmenten was even iets lastiger, maar uiteindelijk heb ik de specifieke tijden weten te vinden in de uitzending, door de data uit te zoeken toen dit onderwerp speelde. Toen mijn Argos-collega belde naar een bron, ben ik erbij komen zitten en heb ik aantekeningen gemaakt. Door veel te googelen naar betrokken partijen en onderwerpen, vul ik de lijst van bronnen aan. Ook bedenk ik vragen voor de bron, die we in een telefonisch voorgesprek kunnen stellen.

Al met al is het erg interessant werk dat me veel leert over het produceren van de uitzending.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *