Steeds type ik tekst en verwijder het dan weer. Deze week heb ik gave dingen gedaan op stage, maar het is allemaal strikt geheim; ik kan er helemaal niks over zeggen. Hoe spannend onderzoeksjournalistiek kan zijn, werd me deze week duidelijk.
Iets wat ik wel kan vertellen is wat minder spannend, maar wel leerzaam. Met een collega ben ik bezig met een toekomstige uitzending. Daarvoor zocht ik klachten op internet rondom dit onderwerp. Een tijdje geleden had ik bedacht dat ik graag wat meer betrokken wilde zijn bij de researchdesk. Dat is de balie die online onderzoek doet voor een aantal omroepen.
#OMG ipv. #aanslag
Ik legde mijn idee voor aan de collega van de researchdesk en ze gaf me een aantal tips zodat ik kon vinden wat ik zocht. Als je op internet iets wil vinden moet je jezelf deze dingen afvragen:
- Is het te vinden op internet?
- Zo ja, waar?
- Hoe is het te vinden?
Een handige tool is de site https://tweetdeck.twitter.com/. Je kunt in verschillende kolommen Tweets zoeken op Hashtag, plaats, etc.
Als je bijvoorbeeld zoekt nabestaanden van slachtoffers van een aanslag, zal je waarschijnlijk niet veel vinden onder #aanslag. Dan zoek je op #ikmisje of op woorden zoals ‘OMG’. Het klinkt best logisch, maar als je niet weet hoe je doelgroep zich uit, dan kun je het ook niet vinden.