“We gaan kijken wanneer het ontploft”, zei een collega over dé scoop van Argos. Niet lang nadat we het persbericht uitstuurden ‘ontploften’ inderdaad de media. CIA en BND luisterden jarenlang vriend en vijand af door het neutrale Zwitserland als dekmantel te gebruiken. En, Nederland hielp mee met afluisteren.

Hier op de redactie was iedereen hard aan het werk om alle producties op tijd af te krijgen voor online en voor de uitzending van zaterdag. Intussen ging het nieuws de wereld rond. Argos bracht het nieuws en heeft er onderzoek naar gedaan, maar het is ook het nieuws van The Washington Post. Als je precies wil weten hoe het zit, moet je natuurlijk even de Argos uitzending terugluisteren!

Mijn bijdrage aan de scoop
Vorige week kon ik uiteraard nog niet zeggen waarmee ik bezig was op stage, het was strikt geheim. Maar nu is het out in the open. Mijn bijdrage was klein aan de uitzending, maar toch niet onbelangrijk. Als je de uitzending terugluistert, hoor je ergens aan het begin een compilatie van verschillende internationale nieuwskanalen die dit nieuws meldden. Ik heb die fragmenten opgezocht en een tijdscode gegeven: van hier tot hier is het leuk en belangrijk. Dat is vervolgens gemonteerd en in de uitzending verschenen! Toch leuk.

Ook heb ik een aantal interviews getranscribeerd (= het uitschrijven van audio met tijdscodes, zodat degene die monteert makkelijk stukjes terug kan vinden). Grappig om het geheel dan te horen.

Kritische vragen
Verder ben ik nog steeds bezig met mijn eigen onderzoek. Zoals altijd kan ik daar niet inhoudelijk over schrijven, maar het is zeker interessant. Afgelopen week heb ik met veel mensen overlegd en kreeg ik een aantal keer kritische vragen. ‘Weet je dat zeker?’ en ‘wie is de bron?’.

Dingen die vanzelfsprekend leken, blijken helemaal niet zo sterk te zijn. Ik merk dat ik het soms moeilijk vind om dat niet persoonlijk op te vatten. Ik ga me dan als het ware verdedigen, terwijl het kritische vragen zijn op mijn onderzoek. En dat niet alleen, die vragen zijn ook onmisbaar. Als ik erop terugkijk ben ik blij met de kritiek!

Einde stage
Volgende week is heb ik mijn eindgesprek voor stage en daarna is mijn stage afgelopen. Echter blijf ik hier nog tot eind april, want ik doe het volgende project, onderzoeksredactie, ook hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *