Met trillende handen en mijn hart in mijn keel kijk ik de toets na. Goed, goed, fout, fout, goed, fout… Ik tel het aantal foute antwoorden, het mogen er maximaal 23 zijn. Ik kijk nog eens na. Kak, een fout antwoord over het hoofd gezien. Ik tel nog eens. 22 fout. Ik durf nog niet te juichen.

Maar ik mag relaxen, blij zijn en vooral ook trots: met een zes heb ik mijn herkansing Nederlands gehaald en dus heb ik mijn propedeuse op zak! Ook mag ik me nu officieel aanmelden voor een buitenland minor in september. Een ware last valt van mijn schouders.

Uitzending Afghanistan
Naast de tentamenstress, was er ook Argosstress. Er waren een aantal dingen nog niet geregeld voor de uitzending voor de volgende dag. Uiteindelijk is er een oplossing gevonden, maar het ging niet zoals iedereen had gedacht. Het is erg interessant om van dichtbij te zien hoe een redactie omgaat met stress en moeilijkheden.

Ik heb ook meegewerkt aan de uitzending. Ik heb bij interviews gezeten, meegedacht over mogelijke vragen en mensen gebeld en gemaild. Het was erg leuk om zaterdag aan het eind van de uitzending mijn naam te horen: ‘met medewerking van Cyrine Beune’. Klik hier om de uitzending te luisteren.

Wobben
De uitzending was nog niet af, of ik werd alweer in een nieuw project gezogen. Zoals gewoonlijk kan ik niets vertellen over de inhoud, maar het is wel een spannend onderzoek. Voor dit onderzoek heb ik, samen met een collega, mijn allereerste Wob-verzoek ingediend. Wob staat voor Wet Openbaring van Bestuur. Je vraagt hiermee documenten op bij bijvoorbeeld een ministerie. Ik heb samen met mijn collega een aantal onderzoeksvragen opgesteld.

Ik dacht dat het iets heel ingewikkelds was, maar dat viel reuze mee. Je moet alleen goed weten wat je wil vragen en dit goed formuleren. Ook duurt het lang voordat je antwoord terug krijgt en het is nog maar afwachten of ze akkoord gaan met je verzoek. Wobben kan als je informatie nodig hebt die niemand je zomaar gaat vertellen, terwijl je weet dat er documenten of rapporten over bestaan. Ik moest dus wel even schakelen met mijn vragen; het is geen interview.

Weet wat je wil weten
Voor de vragen heb ik gekeken naar het instituut dat we gingen wobben. Wat weten zij? Wat voor informatie houden ze bij wat het verhaal sterker kan maken? Wat willen we precies weten? Bij wobben is het meer dan anders belangrijk dat je precies weet wat je wil weten.

Door alle drukte van de toets, de uitzending en het nieuwe onderzoek is het er niet van gekomen om op vrijdag dit weekverslag te maken. Vandaar dat het een beetje later is dan normaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *