Een foto- en videoreportage over Berlijnse toeristen

Toerist or not toerist, wat zijn toeristen? En wat doen ze? In de Duitse hoofdstad Berlijn lopen ze in massa’s door de straten. Klikkend op hun fotocamera’s, voor herinneringen voor later. Staand in de rij voor allerlei toeristische trekpleisters. Rondrijdend in felgekleurde bussen, om zo de hele stad te zien. Ik observeerde en zette ze op de foto. Daarnaast liet mensen die veel met deze groep te maken heeft reageren; wat is een toerist en wat vind je van ze?

Hoe lees je deze reportage?
De leukste ervaring krijg je door het geluid aan te klikken (klik op de oranje play-button) en daarna de foto’s en tekst van dat onderdeel te bekijken. Tussen de foto’s door zijn er ook nog video’s die je kan bekijken. Veel lees- luister en kijkplezier!


Foto’s maken

Als toeristen iets veel doen is het wel foto’s maken. Van elke scheet moet een kiekje gemaakt worden en wanneer ze een bekend gebouw passeren staat er een hele horde toeristen klaar om het bouwwerk voor eeuwig vast te leggen. Of in elk geval totdat de desbetreffende toerist het plaatje weer van de telefoon verwijderd.

Sommigen gaan iets professioneler te werk en nemen een echte camera mee. Anderen zorgen ervoor dat ze er van top tot teen op staan door een zogenaamde selfiestick te gebruiken.

Selfiestick

Jongetje

Oude man


Interview: Tourleider

Francis Hanlon, tourleider in Berlijn, woont al drie jaar in de hoofdstad. Hij komt uit Australië, maar vind het heerlijk in de kunstzinnige stad. Aan toeristen laat hij graffiti en street art zien door heel Berlijn. Ook vertelt hij er verhalen bij over hoe een bepaald kunstwerk of ‘tag’ gezet is.


Hop-on-Hop-off bussen

Een ander fenomeen dat niet weg te denken is uit een toeristische stad zijn de hop-on-hop-off bussen. Tijdens deze busreis zien toeristen alle ‘hightlights’ van de stad. Om mensen te verleiden voor een tochtje staan wervers voor de bussen die iedereen die ook maar een blik werpt op de bussen, aanspreekt om in te stappen. Ze dragen felgekleurde vlaggen en jassen met het logo van de busmaatschappij. Drie of vier bussen staan voor de toeristen klaar om ze rond te rijden.

Geel close

Rode

Man met vlag

Groene


Interview: Winkelmedewerker

Deze winkelmedewerker wil niet met naam en toenaam in deze reportage. Hij oogt rustig, een beetje filosofisch zelfs. Na het interview zegt hij off camera “iedereen is een toerist in zijn eigen lichaam.”


De mensenmassa

Waar grote steden zijn, zijn grote groepen mensen. Die grote groepen denken aan mierenhopen, met langzaam voortbewegende toeristen in lange rijen. Metro’s zijn overvol en bij belangrijke haltes als Alexanderplatz stappen massa’s toeristen uit. Al die mensenmassa’s moeten wel worden vermaakt.

Trap

Achter de vlag

Game


Interview: Hostelmedewerker

Deze hostelmedewerker wil ook niet met zijn naam of de naam van het hostel in de reportage. Maar als iemand veel toeristen ziet, is hij het wel. Net als de tourleider komt hij uit Australië. “In de winter is er niets te beleven in Berlijn”, vertelt hij off camera. “Maar in de zomer is het heerlijk. Overal lopen mensen, de sfeer zit er lekker in…”


Kinderen

Toeristen komen vaak in gezinnen en gezinnen hebben kinderen. En die willen ook vermaakt worden. Zorgen de ouders of de stad daar niet voor, dan gaan ze zichzelf vermaken. Ze klimmen ergens op, gaan jengelen of rennen rond. Maar ze horen soms ook bij de stad. Ze maken bijvoorbeeld muziek.

Glijden

Gitaar

Springkind


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *