Het klinkt als een wondermiddel: een pil die je helpt te studeren. De Studeerpil, ook bekend onder andere namen, schijnt je concentratie een flinke boost te geven. Op hun site staat onder het kopje ‘bekend van’ een aantal media die toch wel als betrouwbaar gezien worden (RTL Nieuws, De Volkskrant). En helemaal onderaan staan reviews en foto’s van blije mensen met hun studeerpil. Maar wat zit er in deze nieuwe pil en werkt hij ook echt?

In dit artikel van De Volkskrant schrijven ze over een vergelijkbare pil, de Brain Capsule. Hoewel de Studeerpil op hun site heeft staan dat ze ‘bekend van’ De Volkskrant zijn en daarmee impliceren dat ze betrouw zijn, is het artikel over de studeerpillen niet bijster positief. Ja, de studenten zijn er tevreden over, maar werkt het ook echt?

Bijzonder klein staat onderaan een stukje over hoogleraar Renger Witkamp. Daarin zegt hij dat de pillen niet gevaarlijk zijn, maar dat ze niet werken. Witkamp in het artikel: “het is een ratjetoe van vitamines en stofjes waarvan in het algemeen weleens is gebleken dat ze mogelijkerwijs een positief effect hebben op de hersenfunctie.” Dat klinkt als een goede marketingtruc. De pillen zijn ook niet goedkoop, voor dertig pillen betaal je al gauw zo’n twintig euro. Ze raden twee pillen per leersessie aan, dus dat gaat hard.

Ritalin
Iets waar veel mensen aan denken bij een ‘studeerpil’ is het geneesmiddel methylfenidaat. Het middel, veel bekender onder het merk Ritalin, is bedoeld voor mensen met AD(H)D om de concentratie te verbeteren, maar wordt ook veel gebruikt onder studenten. Het is strafbaar om Ritalin te verkopen, omdat het op de opiumwet staat. Het middel is ook niet zonder risico’s. Er zitten mentale en fysieke bijwerkingen aan. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld depressief worden.

Het is daarom best logisch dat studenten op zoek zijn naar iets dat ze wel de concentratie geeft, maar niet de bijwerkingen. Zo’n studeerpil is daarom een prima alternatief. Maar wat zit er allemaal in? Iets dat opvalt aan de site is dat ze enorm transparant zijn in de ingrediënten. Een dosis (twee pillen) studeerpillen bevat:

  • Cafeïne
  • Rhodiola Rosea
  • Acetyl-L-Carnitine
  • Mucuna Pruriens Extract (Levodopa)
  • L-Theanine
  • N-Acetyl-L-Tyrosine
  • Vitamine B6

Op deze pagina wordt uitgebreid beschreven wat deze stoffen betekenen, maar het zijn, zoals hoogleraar Witkamp al zei, vooral stoffen die zouden kunnen helpen bij de hersenfunctie. Een opmerkelijke is cafeïne, die stof staat erom bekend dat deze een oppeppende werking heeft. De overige stoffen zijn eigenlijk gewoon vitamines. De reviews beschrijven ook voornamelijk een gevoel van cafeïne. In de pil zit 190 mg van de stof, ter vergelijking, in een kopje koffie zit ongeveer 130 mg. Volgens Witkamp kun je net zo goed koffie drinken.

Reviews schrijven
Zoals duidelijk werd in de aflevering van Rambam, waar ik eerder over schreef, betalen veel merken online ‘influencers’ om hun product te promoten. Rambam testte dit uit door mensen te vragen om een test foto op te sturen met pindakaas op hun gezicht. En mensen deden dit echt. Gewoon, omdat ze ervoor betaald zouden krijgen.

Ook op de site van de Studeerpil staan tal van blije mensen met zakjes studeerpillen. Ik durf wel te zeggen dat een groot deel van die mensen betaald is, ofwel doormiddel van geld, ofwel doormiddel van gratis producten (de pillen). Het is een nieuwe manier van marketing waarbij mensen een product aanprijzen. Het bedrijf hoopt dan natuurlijk dat meer mensen het gaan kopen.

In spelen op werkdruk
Werkdruk en burn-outs zijn inmiddels echte problemen in onze samenleving. Er wordt in elk geval veel over geschreven en gepraat. Een pil die helpt te studeren en dit makkelijker maakt is dan natuurlijk een gat in de markt. Het probleem dat veel studenten nu hebben is natuurlijk studiedruk. Je moet snel je studie afronden, want het is duur om zoveel te lenen. Dan is het fijn om een rug steuntje te hebben in vorm van een pil.

Maar eigenlijk komt het allemaal neer op marketing. Er is een probleem (gecreëerd) en zij hebben de oplossing. En het kost slechts twee tientjes! Alle positiviteit eromheen haalt je over om het te doen. En aangezien er steeds tentamens blijven komen en je steeds weer twee pillen moet slikken, moet je ze blijven kopen. En wat nou als je je tentamens niet haalt omdat je die pillen niet slikt? Wat dan? Het werkelijk een goudmijn in de marketing.

Conclusie
Doen ze iets illegaals? Is het ongezond? Is het onethisch? Nee, ik vind van niet. Het is zoals alle andere producten, er is vraag, dus er is een product. Maar trap er niet in. Zoals Witkamp in het artikel zegt: ‘het beste middel om het brein optimaal te laten functioneren is een goede nachtrust.’ Dat scheelt je weer twee tientjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *