Het is een onderwerp waar menig mens een mening over heeft: het milieu. Waar de een zich inzet als activist, zal het de ander aan zijn figuurlijke reet roesten. Het is een thema dat niet tastbaar is, onzichtbaar, tot het echt helemaal de verkeerde kant op gaat. Hoe kan je, zonder je luxe te verliezen, toch een beetje bijdragen aan een beter milieu?

Plastic laagje
Op het station of in de (school)kantine zal je vast al eens een drankje uit de automaat hebben gedronken. Veel mensen denken dat de bijbehorende bekertjes gemaakt zijn recyclebaar papier, maar de binnenkant van dat bekertje is bekleed met plastic dat je juist heel lastig kunt scheiden en recyclen. De oplossing? Neem je eigen mok mee! Je kunt eventueel een beker met deksel kopen en na gebruik spoel je hem op zodat hij veilig in je tas kan. Er zijn inmiddels tal van opties aan meeneem-bekers.

Ik doe het zelf al een tijdje en ik krijg er af en toe opmerkingen over. Soms vinden mensen het raar, maar meestal zijn ze gewoon nieuwsgierig. En het scheelt ontzettend in afval.

45000 per jaar
Een kort rekensommetje. In mijn eerste jaar zitten ongeveer driehonderd studenten. Als de helft elke schooldag een koffie drinkt uit een automaatbeker is dat honderdvijftig keer driehonderd (ongeveer het aantal schooldagen) is 45000 bekertjes per jaar, alleen al voor de eerstejaars van mijn studie. Misschien iets om over na te denken.

Korting
Er is nog een reden om je eigen mok mee te nemen. Je krijgt er namelijk steeds vaker korting voor terug. Bij Albert Heijn To Go krijg je bijvoorbeeld €0,25 korting op je drankje. Dan betaal je dus niet €1,80, maar €1,55 voor je chocolademelk!

En Albert Heijn is niet de enige die het verminderen van wegwerpbekers probeert te stimuleren. Ook andere ketens op het station zoals de Kiosk, Julia’s en Railcatering krijg je korting voor het meebrengen van je eigen mok.

Reden genoeg om die mok toch eens in je tas te gooien. Een tijdje geleden was het niet gebruikelijk om je eigen waterflesje mee te nemen. Inmiddels heeft bijna iedereen een eigen, herbruikbare waterfles. En wie weet dat we over een aantal jaar allemaal onze eigen mok hebben.

In Sporadisch schrijf ik een keer in de twee weken een artikel dat niet gebonden is aan een categorie, vandaar de logische naam. Het kan van alles zijn. Heb jij nog een leuke suggestie voor deze categorie? Laat het me weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *