Toen ik mij weer eens verveelde in de trein kwam het woord ‘verstandelijk onbeperkt’ in mij op. Want zeg nou zelf, als je verstandelijk beperkt kunt zijn, waarom dan niet onbeperkt? En wat zou dat dan betekenen? Zijn alle mensen zonder verstandelijke beperking verstandelijk onbeperkt? Of zijn alleen de mensen die grenzeloos verstandig zijn verstandelijk onbeperkt? En, om het allemaal nog wat moeilijker te maken, kun je dan ook onverstandelijk onbeperkt zijn? En wat betekent dat dan? Dat je niet zo verstandig bent, maar wel onbeperkt? En kun je dan wel onverstandelijk zijn, maar ook beperkt?

Onbeperkt is ook een bijzonder woord, zonder enige beperkingen. Maar als je bijvoorbeeld kijkt naar ‘onbeperkt tapas eten’, zit er altijd een beperking aan. Je maag zal je beperken. En de tijd, vaak kun je maar tot een bepaalde tijd eten. Dus dat is helemaal niet zo onbeperkt.

Maar verstandelijk onbeperkt klinkt als een soort cloud, waar je oneindig dingen in kunt opslaan. Lijkt mij ontzettend vermoeiend. Misschien dat je door die onbeperktheid juist weer beperkt bent door je eigen verstand.

In Sporadisch post ik van alles. Deze categorie is zoals de titel al doet vermoeden niet regelmatig. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *