Studentenverenigingen: het verschil tussen christelijk en niet-christelijk

Studeren en je dan ook meteen aansluiten bij een studentenvereniging, dé manier om nieuwe vrienden te maken tijdens je studie. Voor welke vereniging kies je dan? Behalve gezelligheidsverenigingen, zijn er ook christelijke verenigingen. Over beide bestaan vooroordelen. Welke vooroordelen zijn realistisch en wat is het verschil tussen de christelijke en gezelligheidsvereniging?

Door Cyrine Beune en Pieter Soethout

De verenigingen
Vidar is een roei- en gezelligheidsvereniging, Via Fidei een interkerkelijke christelijke studentenvereniging. Wat is daar de verenigingscultuur? Je hoort voorzitters Eva Schoemeijer van Via Fidei en Sander Grens van dispuut PEB van Vidar.

Mensen zijn kuddedieren
Voor beide verenigingen is gezelligheid en saamhorigheid belangrijk. Saamhorigheid en bij een groep willen horen, zit in de aard van de mens. Bram Peper, socioloog aan de universiteit van Tilburg, legt uit waarom veel studenten zich aansluiten bij een vereniging. “Mensen zijn kuddedieren, want ze willen graag ergens bij horen. Vooral wanneer ze ergens een nieuwe start maken in de vorm van studie of werk.”

“Jongeren willen hun studententijd niet eenzaam doorbrengen, want sociaal contact is belangrijk voor de mens. Daarnaast hebben ze misschien het idee dat er meer is dan alleen studeren. Je leert meteen veel nieuwe mensen kennen en je bouwt al tijdens je studententijd een groot netwerk op. Tot slot kan het zo zijn dat studenten in een vereniging bij het bestuur gaan. Dit staat goed op je CV, waardoor je later in aanmerking zou kunnen komen voor een goede baan.”

Genoeg keuze
Wat voor soort vereniging je ook zoekt: er is in elk geval genoeg keuze. De kaart hieronder laat per studentenstad zien hoeveel christelijke en niet-christelijke verenigingen er zijn.

[iframe width=”100%” height=”576″ src=”https://maphub.net/embed/68692?panel=1″ frameborder=”0″]

 

Loading...

Loading…

Leden: “Ik heb een te gekke studententijd”
Sociaal contact, een netwerk opbouwen en meer willen dan alleen studeren, zijn volgens Peper de belangrijkste factoren. Maar wat vinden de leden van Vidar en Via Fidei zelf eigenlijk belangrijk in een studentenvereniging?

“Vertrouwd en geborgen”
Willemieke van der Tempel zegt bijvoorbeeld: “Via Fidei brengt mij veel diepgang in mijn studentenleven door in gesprek te gaan met mede-christenen.” Ivo de Jong, theoloog en dominee, legt uit waarom studenten zich nog aangetrokken voelen tot christelijke studentenverenigingen.

In Nederland is minder dan de helft van de mensen kerkelijk gezind volgens het CBS. De Jong: “Vrijheid is voor sterke benen. Met vrijheid moet je om kunnen gaan. Nu er minder mensen gelovig zijn, worden jongeren niet meer met religieuze normen en waarden opgevoed. Er is geen vastigheid meer en dat maakt het leven moeilijker. Filosoof Jean Paul Satre zei het al: we zijn gedoemd tot vrijheid.”

De Jong stelt dat veel studenten die zich aansluiten bij een christelijke vereniging zelf een religieuze opvoeding hebben gehad. “Het voelt dus vertrouwd en geborgen”, aldus de theoloog. “Anders dan bij een gezelligheidsvereniging is er minder ego. Het gaat over het grotere verband. En als je daar het type voor bent, is het fijn om je daar bij aan te sluiten.”

Niet alleen maar verschillen
Redenen om bij een bepaalde studentenvereniging te gaan, lopen uiteen. Toch zijn ze op sommige gebieden ook hetzelfde. Leden van beide verenigingen houden van een biertje op z’n tijd en vinden gezelligheid en saamhorigheid belangrijk. Het grote verschil is dat christelijke studentenverenigingen meer waarde hechten aan diepgang. Ze organiseren bijbelstudies, waar leden met elkaar in gesprek over de bijbelteksten. Dat wil echter niet zeggen dat ze nooit feestjes hebben. Een avondje samen komen bij Vidar draait daarentegen bijna altijd uit op een feestje.

Deze crossmediale productie is gemaakt in opdracht van www.nieuwsredactie.fhj.nl en verscheen hier ook op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *